dinsdag 6 mei 2008

Rygjabø

Vandaag moesten we vroeg opstaan. We werden al om 8.30 in het centrum verwacht. De bus pikte ons daar op voor een trip naar 1 van de eilanden ten noorden van Stavanger. Onderweg stopten we nog om de 5 Spaanse meisjes en hun bagage op te halen. Voor de laatste 2 nachten moeten ze hun gezellige bed & breakfast verlaten om te verhuizen naar de andere kant van de stad. Een spijtige zaak voor hun maar ze laten het niet aan hun hart komen. Nu iedereen goed en wel op de bus zat begon de trip. Eerst door enkele van de diepste tunnels ter wereld. Een eerste tunnel is 5,8km lang en op het diepste punt ben je 223m onder zeeniveau. De andere is wat kleiner (4,4km lang en 133m diep). De tunnels hebben een hellingsgraad van 7 tot 8% en zijn voorzien van enkele (gevaarlijke) blinde bochten. Ook is er geen egale rand maar gewoon de uitgehakte rots. Als je het zo bekijkt wel gevaarlijk maar wel een hele ervaring. Na nog een ferry van ongeveer een kwartiertje te hebben genomen waren we bijna op onze bestemming: de Rygjabø school (hoger secundair onderweis). Hier hebben we verschillende vakken die ze aanbieden aan de leerlingen (visserij, keuken, ...). Het is de kleinste school van heel de regio (amper 85 lln). Hierdoor heerst er een vriendschappelijke en huislijke sfeer onder de leerlingen en leerkrachten. Eerst kregen we inleidende presentaties van de directeur en een leerkracht. De directeur gaf algemene info over de school en zijn werking, de leerkracht deed de kunst van het zalmkweken uit de doeken. Nadien werden we verwend met een heerlijke maaltijd dat de leerlingen hadden klaargemaakt. We werden zelfs aan tafel bediend door de eerstejaars. Maar het meest fantastische was het heerlijke eten in combinatie met de prachtige plaats waar we aten. Doordat de zon scheen aten we buiten op de kaai. We hadden een prachtig zicht op de fjord. Onbeschrijflijk gewoon. Nadien verdeelden we ons in 2 groepen. Ik ging eerst met een jacht mee. Dit jacht bracht ons tot bij een zalmkwekerij. Na hier rondgelopen te hebben en duizenden zalmen gezien te hebben keerden we terug voor een bezoek aan de school zelf. We kregen de zaal te zien waar ze onder andere de vis van de lokale vissers verwerkten, ook een ruimte mete vele levende vissen en als kers op de taart de (unieke) zeeëgelkwekerij. Als afsluiter mochten we even proeven en het was zeer lekker!